środa, 8 lutego, 2023

Ryby, obok mięsa, warzyw i zbóż tworzą doniosły składnik diety człowieka. W zależności od czasu i miejsca, procentowy udział potraw rybnych w jadłospisie może być różnorodny. Teraz, w naszym kraju ryby jada się nawet kilka razy w tygodniu pod przeróżnymi postaciami. Ma prawo to być szablonowe danie obiadowe złożone ze smażonych filetów, jakkolwiek także ryba pieczona, grillowana, sporządzana na parze. Inne potrawy rybne, to legendarne potrawy ze śledzi solonych, których jest co najmniej tyle odmian, ile regionów.

Właściwie każda osoba, która w jakiś sposób zajmuje się gotowaniem, ma swój przepis na śledzia.

Mnóstwo jada się sałatek śledziowych, a niekiedy świeże, smażone śledzie. Popularnością cieszą się także ryby wędzone – od najtańszych piklingów i makreli po doborowego wędzonego łososia, węgorza czy halibuta. Jeśli pragniesz nabyć je w właściwe cenie, koniecznie zajrzyj na sklep rybny. Niestety ryby nie należą do towarów tanich, przede wszystkim ryby przyjaźniejszych typów.

Kiedyś lubiany dorsz, ze względu na wyniszczenie populacji niekontrolowanymi połowami, stał się rybą raczej drogą. Najtańsze są rodzime płotki oraz sprowadzane z Dalekiego Wschodu ryby rodzaju panga. Specjaliści dietetycy ostrzegają przed nadmiernym spożywaniem tych ryb, bo są one sztucznie hodowane oraz, jak wskazały badania laboratoryjne, nie zawsze przyzwoicie karmione. U co wrażliwszych klientów zjedzenie mięsa pangi wywołuje odczyn alergiczny.

0 Komentarze

Dodaj komentarz