Zdrowie, Medyczne

Separatory tłuszczu – czy może skutkować zaniedbanie regularnego czyszczenia

Wszelakie restauracje i firmy zajmujące się przetwarzaniem żywności należą do obiektów wytwarzających znaczne ilości tłustych odpadów, a ich bezpieczna utylizacja stanowi poważne wyzwanie. Wykonywane zbyt rzadko czyszczenie separatorów doprowadzić może do szeregu nieprzewidzianych komplikacji, a ich skutki mogą odczuć nie tylko sami właściciele takich lokali. Korodowanie metalowych części instalacji w budynku przyspiesza się gwałtownie w obecności kwaśnych produktów rozkładu tłuszczów, a naprawa zniszczonych elementów wiązać się będzie ze sporymi nakładami finansowymi.

Reakcje chemiczne które zachodzą w nieczyszczonym zbiorniku mogą powodować tworzenie się siarkowodoru, a ten toksyczny, niebezpieczny gaz może być zagrożeniem dla pracowników serwisowych. Nieprawidłowo funkcjonujący separator nie będzie zatrzymywał cząsteczek tłuszczu, tworzących w kanalizacji miejskiej zatory, które spowodować nawet mogą paraliż infrastruktury. Służby komunalne stosują specjalne kamery do monitorowania stanu przewodów kanalizacyjnych, a zatory tłuszczowe umożliwiają identyfikację źródła powstałych zanieczyszczeń.

Wodociągowe firmy mogą też nałożyć dodatkowe opłaty za przekroczone normy zanieczyszczeń w ściekach, a wysokość kar może wielokrotnie przewyższać koszt regularnych serwisów używanego separatora. Temperatura wypuszczanych ścieków wzrasta przy niedrożnym urządzeniu, a ciepłe ścieki ulegają szybciej procesom fermentacyjnym i gnilnym i fermentacyjnym. Zatem jeżeli będzie się chciał uniknąć takich niespodzianek i potencjalnych kłopotów, to najlepszym rozwiązaniem będzie regularny przegląd separatorów.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz