Gotowanie w kamperze wymaga rozwiązań łączących oszczędność miejsca z funkcjonalnością. Dobrane w odpowiedni sposób kuchenne akcesoria powodują, że przyrządzanie posiłków podczas podróży będzie faktycznie przyjemne pomimo ograniczonej przestrzeni.
Wielofunkcyjne urządzenia stanowią podstawę wyposażenia mobilnej kuchni, kompaktowe ręczne miksery z możliwością wymiany końcówek pozwalają na siekanie, blendowanie czy ubijanie, zastępując kilka niezależnych przyrządów. Kuchenki indukcyjne z jednym lub dwoma palnikami stanowią doskonałe uzupełnienie typowej gazowej kuchenki, zwłaszcza podczas postojów z możliwością przyłączenia do sieci prądowej. Nie zajmują dużo miejsca, a po skończeniu użytkowania można je schować do szafki.
Patelnie i garnki mające odczepiane rączki to jeden z ważniejszych elementów wyposażenia, można je używać na kuchenkach, w piekarnikach czy nawet na zewnętrznym grillu, a po odczepieniu uchwytów zajmują znacznie mniej miejsca we wnętrzu szafek. Dla powiększenia powierzchni roboczej warto zainwestować w niewielkie składane do krojenia z funkcją odprowadzania płynów, które zawiesić można na krawędzi zlewu, zyskując dodatkowe miejsce.
Praktyczne są również nakładki na zlew, jakie dadzą trochę dodatkowej przestrzeni roboczej, kiedy zlew nie jest używany. Przydatne są także pojemniki z miarką i składane miarki, które po złożeniu stają się prawie płaskie czy silikonowe formy do pieczenia. Przy kompletowaniu takiego wyposażenia warto też pamiętać o kupnie innych akcesoriów, takich jak na przykład Dometic lodówka.
+Tekst Sponsorowany+